Blomma - All information om Blommor och VäxterTulpaner - Blomman som skapade en ekonomisk kris

Tulpaner

Tulpanen - (Tulipa på latin) - är en liljeväxt som kommer ursprungligen från Asien. Ordet tulpan tulipa kommer från det persiskans dulband som betyder turban.

Tulpaner är lökväxter som har stora breda blad i alla tänkbara färger. Oftast är det en tulpanblomma per stjälk.

Vilda tulpaner

Det finns över 100 olika vilda arter av äkta tulpaner och otroligt många hybrider eller varianter på tulpaner. De flesta vilda sorterna finns i Asien i och kring Kazakstan.

Tulpanens Dag

Den 15:e januari har utsetts av Blomsterfrämjandet till tuplanens dag. Detta firas med att dela ut och sälja tulpanerna extra billigt på många platser runt om i landet.Tulpanmanin - Tulpanbubblan som sprack

Tulpanerna kom till Holland 1590 med den Schweiziska trädgårdsmästaren Carolus Clusius när han började arbeta i Leiden. Han försökte med alla medel undvika att hans vackra tulpaner spreds till andra men tulpanlökarna stals och började odlas och säljas i Holland.

Eftersom tulpanerna förökade sig långsamt och efterfrågan var stor så förstod de som hade tulpanlökar att de tjänade mer på att sälja dem senare än nu. Detta ledde till en brist på tulpaner och priset steg ännu snabbare vilket ledde till spekulationer i tulpanlökar.

För att tjäna mer pengar på tulpanlökarna började de säljas styckevis vilket innebar att fler hade råd att köpa en tulpanlök och tjäna sig en hacka. Eftersom bristen på lökar var så stor började det även handlas i rätten att få köpa en lök vid en senare tidpunkt för ett förutbestämt pris.

Priserna steg i allt fortare och i februari 1637, efter tre års kraftfull utveckling, kraschade tulpanmanin abrupt. De tulpaner som värderades högst under tulpanmanin var de polkagrisfärgade röd-vita tulpanerna som kunde kosta ¼ årslön.

Efter att tulpanmarknaden gick det en gång så ekonomiskt välmående Holland in en depression. Holland dock återigen det stora tulpanlandet i världen och alla kan väl den välkända slagdängan Tulpaner från Amsterdam som skrevs av Ralf Arnie