Blomma - All information om Blommor och VäxterRos - Blommornas drottning

Rosor

Det finns omkring 200 arter av rosor i världen. Rosen - (Rosa på latin) - brukar kallas Blommornas Drottning.

Människan har odlat rosor i många tusen år i flera länder. Tidigare användes rosorna som läkemedel, eller inom olika religioner.

De rosor som odlas nu är främst för rosens skönhet och utseende skull men även för den underbara doften. Rosorna odlas både fritt ute men även i växthus.

Ur rosorna kan det framställas rosenolja och rosenvatten som används inom parfymindustrin. Det går också att kanderade rosbladen som använda dessa för bakning och som dekoration på godis och konfektyr.

Det finns flera olika typer av rosenväxter men den vanligaste indelningen av rosblommorna är.

  • Rosenbuskar som kan bli mellan en och två meter höga. Buskrosor är den genuina typen av rosor som inte heller behöver vara förädlad som t.ex. gallicarosor, jungfrurosor.
  • Klätterrosorna kan bli högre än rosenbuskarna och har tunnare grenar vilket gör att de måste klättra och stödja sig på något. Några klätterrosor är Soulieanarosor och Beggerianarosor.
  • Rabattrosor är små låga rosenbuskar som håller sig under en meter och kan även i vissa fall odlas i kruka.

Alla tre typerna av rosor ovan används om trädgårdsrosor.Vackert om rosor

Det finns inte många blommor som är lika vackra som rosor eller någon blomma som är lika älskvärd att få som en ros. Förutom att rosorna är vackra finns det mycket vackert som har sagts om rosor.

  • Rosen doftar och rodnar och älskas och vårdas alltid lika högt i palats som koja.

Rosors fortplantning

Ett vanligt sätt att föröka rosor är via sticklingar. Äkta rosor kan fortplantas via nyponens fröer men inte hybrider av rosor. För en roshybrid kan nämligen fröet ge upphov till en ros som ser annorlunda ut.